dinsdag 31 januari 2017

Kansen voor wie kansloos waren


Uitdeling van de schoolpakketten in het binneland.
Op school studeren, of zelfs maar de basisschool afmaken was niet voor iedereen weggelegd. Sinds 2004 ondersteunen we de gezinnen in de kerken met een basispakket met schoolspullen voor elk kind wat de zondagschool bezoekt. Voorheen werd vaak een kind na twee jaar basisschool van school gehaald om de volgende te kunnen laten studeren. Nu maken ze de basisschool af en kunnen zelfs door naar de middelbare school.

In het binnenland waren er lange tijd nauwelijks middelbare scholen, maar inmiddels zijn er verschillende gebouwd in een aantal centrale dorpen. Die school heeft niet hetzelfde niveau als in de stad, maar het is een mogelijkheid om daarna verder te leren. Veel hangt van de inzet van de leerling af en daar spelen we op in.

Afspraken maken voor de goede besteding van de schoolbeurs.
De leerlingen die de lagere school afronden met een 7 gemiddeld, geven we een beurs voor de eerste klas van de middelbare school. Van dat bedrag (€ 100,-- per jaar) kunnen ze vrijwel alles kopen wat ze nodig hebben, incl. uniform, schoenen en boeken en schriften. Als zij gedurende de middelbare school die 7 gemiddeld kunnen aanhouden, krijgen ze elk jaar opnieuw die beurs.


Doris toen ze naar de 1ste klas van de middelbare school ging.
Wat zijn we blij dat er elk jaar weer leerlingen zijn en sommigen lukt het inderdaad om elk jaar weer een 7 gemiddeld te halen. Doris is zo´n leerlinge. We kennen haar van kleins af aan, toen ze met haar moeder mee kwam naar de bijbelstudies in haar dorp. Zij heeft vorig jaar de middelbare school afgemaakt en heeft een beurs gekregen via een programma van de regering om in de miljoenenstad, hoofdstad Lima te studeren. Ze studeert psichologie. We hopen en bidden dat zij visie krijgt om daarna weer terug te gaan naar haar dorp in het binnenland om bij te dragen aan de vooruitgang van Oxamarca. 

Geen opmerkingen: