vrijdag 1 januari 2010

¿HOE KAN IK ALS VRIJWILLIGER BIJDRAGEN AAN HET WERK?

“De Oogst is Groot maar de Werkers, die echt willen bijdragen, WEINIG...”

Misschien heb je er al goed over nagedacht wat je wilt gaan doen in je vakantie of als je er een jaartje tussenuit wil: misschien wil je een wereldreis doen om talen en culturen te leren kennen als backpacker, misschien wil je lekker aan het strand liggen bijkomen, de tijd lekker voor jezelf nemen, maar misschien dacht je juist: ik wil ergens anders heen, maar dáár ook nuttig zijn en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een gebied dat mijn hulp kan gebruiken.

Vaak krijgen we aanvraag van individuele jongeren of kleine groepen mensen die graag “vrijwilligerswerk” zouden willen komen doen in Cajamarca. We zijn erg blij te horen en te merken dat anderen bewogen zijn naar andere landen en groepen mensen die alle hulp hard nodig hebben. Het is zo belangrijk voor de eigen ontwikkeling om andere realiteiten te leren kennen en daarnaast ook bij te dragen op welke manier ook: geestelijk, financieel en fysiek als vrijwilliger.

¿Wie is een vrijwilliger?

De vrijwilliger is een natuurlijke persoon die, op onbaatzuchtige wijze, onbezoldigd en in een georganiseerd of gereglementeerd verband, zijn activiteiten uitvoert.
Graag willen we je meer informeren over dit laatste: ons werk; en hoe daar het vrijwilligerswerk vorm zou kunnen krijgen.

Het werk met de kerken in het binnenland

De gebieden waar wij vooral werken liggen ver buiten de stad Cajamarca: vaak 4-8 uur reizen. Dat houdt in dat het kleine dorpjes zijn in de Andesgebergte, waar wij een 4-tal dagen samen met de mensen leven, eten en slapen in hun arme omstandigheden. De reis kunnen wij gelukkig met eigen vervoer afleggen, maar voor de mensen die met ons samenwerken, houdt het vaak in dat ze ´s nachts bovenop de melkbus naar de dorpjes reizen. Ger geeft bijbellessen aan de kerkjes om goede leiders te vormen. Froukje draagt in die lessen bij met praktische basisoriëntatie op het gebied van voeding, hygiëne, gezinsplanning, opvoeding en thema’s die aansluiten bij de situatie waarin de mensen leven.

Naast de Bijbellessen, worden er per jaar 3 jeugdweekenden georganiseerd door een team uit Cajamarca. Deze weekenden worden in het binnenland gehouden voor de jeugd van dezelfde kerken als waar de Bijbellessen worden gegeven. Een ander belangrijk aspect is het organiseren van kinderwerk en opleiden en begeleiden van de leiders van het kinderwerk. Een moeilijkheid hierbij is de bereikbaarheid van de dorpen waar een zondagsschool is. Men reist hierbij weer daar naar toe boven op een melkbusvrachtwagen en moet soms nog een paar uur lopen om in het dorp te komen waar men heen wil. Toch is dit werk essentieel, gezien kinderen vroeger bij het vee werden gezet en er niet naar werd omgekeken. We merken dat het BEGRIP voor de Bijbel erg slecht is, al lezen ze de tekst wel, dus ook de volwassenen leren met deze zondagsschoollessen over de basisprincipes en waarden van het leven met God.

Werk van de NGO ACSICOR “De Levensboom”

De drijfveer voor deze stichting is:
Goed onderwijs voor verbetering van landbouw en veeteelt met als gevolg een verhoging van levenspeil.
Dienstverlening vanuit de kerk aan de maatschappij door de lessen die de projecten inhouden in de kerk te geven. De drempel naar de kerk wordt lager en het getuigenis van de Evangelische Kerkjes wordt bijgesteld.

ACSICOR is een organisatie die niet haar eigen welzijn zoekt, maar georiënteerd is integrale service te verlenen in het binnenland, zodat de “levenskwaliteit” van de bewoners van de Andes verhoogd wordt. Bij het uitvoeren van gerichte projecten, wordt onderzoek gedaan voor het geven van technisch, professioneel advies om de mogelijkheden voor eigen onderhoud van de binnenlandsbewoners te verbeteren.

Werkgebieden van de NGO “De Levensboom”:
*Landbouw en veeteelt (ecologische landbouw, humusproductie, rasverbetering, irrigatiesystemen)
*Consultant in wet- en regelgeving
*Onderwijs en Gezondheid (opleiding, familieplanning, voeding, sociaal werk, etc.)
*Lilieanefonds: rehabilitatie van kinderen.

Mogelijkheden in Cajamarca stad

Naast deze “outreaches” zijn er plaatselijke mogelijkheden in het project van “Pan de Vida”, (zie website: www.pandevida.nl.) Het gaat daarbij om hulp in een eetzaal voor kinderen in een armere buitenwijk van Cajamarca, kinderwerk, huiswerkbegeleiding, enz. Sinds november 2009 is een kinderdagverblijf van start gegaan die beetje bij beetje zich verder ontwikkelt. Daarnaast worshops met de ouders, voornamelijk moeders van de kinderen over gezondheid, opvoeding en zelf producten maken voor extra inkomen. Activiteiten als begeleiding van de kinderen, koken, maar ook verven en de tuin opknappen zijn denkbaar voor een vrijwilliger. Als nevenactiviteit zouden er mogelijkheden kunnen zijn voor bijdragen in christelijke Lagere School/Kleuterschool op het gebied van bijv. Engelse les of handvaardigheid.

¿Hoe weet ik waar ik goed in/ voor ben?

Het is belangrijk iets te doen waarin je je kunt ontplooien en vooral NUTTIG bent, wat ook past binnen de Organisatie. Daarom wil ik vragen dat je je informeert over het werk van de NGO, en het werk van Pan de Vida; en zelf gaat nadenken en specificeren waar je het beste in zou passen. De stichting “De Levensboom” heeft geen duidelijk programma waar je in zou kunnen meelopen, waardoor het vooral moet komen vanuit de initiatieven van ieder persoonlijk en de voorkeur uitgaat naar langdurig vrijwilligerswerk dat vruchtbaar is voor beide partijen: de vrijwilliger én de ontvangende organisatie. Daarnaast kunnen we natuurlijk andere activiteiten plannen.

De mogelijke betekenissen van vrijwilligerswerk:
*Voldoening ervaring in het kunnen helpen van mensen
*Ontwikkeling van talenten
*Persoonlijke groei en verrijking
*Vrijwilligerswerk, een vrije keuze.


Dit zijn de terreinen waar wij toegang tot hebben. Voor alle DUIDELIJKHEID: je hoeft geen geweldige opleiding te hebben met allerlei specialisaties; het belangrijkste is je instelling: Leren en Helpen. Van een vrijwillig(st)er verwachten wij initiatief en inzet. Om tot een bevredigende samenwerking te komen horen/lezen we graag op welk gebied iemand inzetbaar is, d.w.z. wat zijn/haar verwachtingen zijn. In dit kader is een eigen werkplan onontbeerlijk, daar het gaat om de mogelijkheden van de vrijwillig(st)er en kunnen de verwachtingspatronen op elkaar worden afgestemd.

Heb je nog vragen, dan kunnen je die vrijblijvend stellen. Houd er ook rekening mee dat de voorbereiding veel tijd en planning kost (denk aan onderkomen in PERU, maar ook ticket en verzekeringen, visum voor langere tijd, etc.)

Als je geinteresseerd bent kunnen we je het aanmeldings/vragenformulier toesturen. Vraag het op door de schrijven naar: j.a.prakken@gmail.com

Geen opmerkingen: