vrijdag 8 augustus 2014

Voortzetten van het werk

Onderwijs in het binnenland 

Vorig jaar hebben we het organiseren van de conferenties aan de voorgangers Gilmer en Marciano overgedragen en dat blijkt goed te werken. Toen de evangelische kerken ontstonden in Latijns Amerika werden naast de feestdagen van de verschillende heiligen uit de Katholieke Kerk, ook het kerkelijk jaar min of meer afgeschaft. In de evangelische kerken wordt nauwelijks aandacht besteed aan het kerkelijk jaar. Kerst wordt wel gevierd en ook Goede Vrijdag, maar Pasen en Pinksteren zijn wat ondergesneeuwd. Maar wat wel ieder jaar groot wordt gevierd is de “verjaardag” van elke kerk. Gilmer en Marciano gebruiken die gelegenheid om dan één of twee dagen Bijbels onderwijs te geven en de kerken in de wijde omgeving daarvoor uit te nodigen. Het zijn goede gelegenheden om elkaar te ontmoeten en gezond onderwijs te horen en dat blijft heel erg nodig, wegens het grote “aanbod” van verschillende sektes die in het binnenland verwarring zaaien. Verder blijven wij het werk van Wilfredo en Judith ondersteunen bij hun reizen naar het binnenland.

Rehabilitatie van kinderen
 
Angel bij zijn geboorte
Doordat we nu minder vaak naar het binnenland gaan, hebben we het laatste jaar geen nieuwe kinderen gevonden, die in aanmerking kwamen voor hulp via het Lilianefonds, dat gericht is op rehabilitatie van kinderen onder de 18 jaar. Een jongen uit Sucre, die al langer medicijnen krijgt via het Lilianefonds om zijn epilepsieaanvallen te controleren, helpen we nu vanuit de algemene fondsen, omdat het programma niet minder dan 5 kinderen per organisatie wil ondersteunen. Een paar jaar is het erg moeilijk geweest om hem te helpen, omdat hij in de puberteit zat. De medicijnen hielpen nauwelijks. Intussen is Juan (niet zijn echte naam) door deze periode heen en gaat het beter met hem. 
Angel 5 jaar oud

Ongeveer 8 jaar geleden kwamen we in aanraking met een baby die een ernstige vorm van hazenlip had. Hij is toen hier in Cajamarca geopereerd en iedere 2 jaar gecontroleerd en verder behandeld door hetzelfde Duitse team. Roberto zit intussen in de 4e klas van de lagere school en doet het heel goed. In juni is hij voor één van de laatste operaties geweest. Er worden dan ook adviezen gegeven i.v.m. spraak en eventuele correctie van het gebit. Het zijn complexe operaties en het is geweldig als we iemand kunnen helpen om toegang te krijgen tot deze programma’s. De mensen in het binnenland krijgen op het gebied van de gezondheidszorg slechte of geen informatie als er aangeboren afwijkingen of syndromen voorkomen, om van behandeling of medicatie maar te zwijgen. Door ons regelmatige contact met de voorgangers in het binnenland kunnen we blijven bemiddelen op dit gebied.

Gemeente in Cajamarca

Vooraan liggend Godo en Teresa
tijdens een huwelijksconferentie
In Cajamarca, waar we wonen, zijn wij lid van de “Vrije Broeders”, een soort Vergadering van Gelovigen en daar hebben we vanaf het begin ons geestelijk dak gevonden. Het is een charismatische gemeente. De broeders zijn werkelijk vrij. We kunnen inbreng hebben en mogen bijdragen in het welzijn van de kerk. Het voorgangerechtpaar Godo en Teresa hebben een paar keer in het binnenland huwelijksconferenties gehouden, waar veel echtparen van “onze” mensen erg veel aan gehad hebben. Ook Alicia, die vanaf het begin het kinderwerk voor de kinderleiders van het binnenland ontwikkeld heeft, hebben we in deze gemeente leren kennen. Voor onze mensen van de campo is deze kerk een plaats waar ze terecht kunnen, als ze geen familie in de stad hebben en toch een nacht in Cajamarca moeten doorbrengen. We hebben immers verschillende conferenties in Cajamarca gehouden, waarbij we gebruik mochten maken van alle installaties: keuken, zaal en slaapzalen van de kerk. We zijn erg blij met dit geestelijk thuis.
Hiernaast spreekt Ger regelmatig op uitnodiging van andere kerken in de stad. 

Verkiezingen

Verkiezingsreclame op de muren in de stad
In oktober zijn er verkiezingen voor regionale leiders en burgemeesters van de provincies en districten. Er worden agressieve campagnes gevoerd. Alleen al voor het burgemeesterschap van Cajamarca hebben zich meer dan 100 mensen kandidaat gesteld. Die worden hier gekozen door de burgers, en beloven zo veel mogelijk militanten dan hun partij in de gemeente werk te geven. De vorige partij moet er dan uit en zo beginnen we elke 4 jaar van voor af aan met alle projecten. Veel stemmen probeert men te halen door zelfs met vrachtwagens het binnenland in te gaan om rijst, olie, kleding enz. uit te delen om zo kiezers op hun hand te krijgen. Het is zelfs bekend dat sommige kandidaten vanuit de gevangenis hun campagne organiseren. Vaak zitten zij gevangen vanwege hun banden met de drugshandel. Gebed voor de overheid, zoals Paulus ons in Romeinen voorhoudt, is zeker niet overbodig.

Hartelijk dank voor jullie gebeden en gaven om te blijven investeren in het volk van Peru.


Geen opmerkingen: