maandag 1 maart 2010

Ontwikkeling op verschillende gebieden

Vorige week zijn we naar een vergadering geweest in Lima, van de Peruaanse Christelijke organisatie waar de kerken onder vallen, waar we in het binnenland van Cajamarca mee werken. Omdat we alleen ‘s avonds naar Lima kunnen reizen (met de bus), waren we er de dag van te voren al, want de bus vertrekt uit Cajamarca om 7 uur ´s avonds en komt de volgende dag tegen half 11 aan.

We hebben de rest van de maandag vóór de vergadering gebruikt om bij te praten met Zuster Esperanza over de kinderen van het Lilianefonds. Zij is een Spaanse non en 83 jaar oud, die de hele dag doorbrengt in de ziekenhuizen om mensen te helpen. Zij is mediator (tussenpersoon) van het Lilianefonds in Lima. Als ik kinderen naar Lima moet sturen voor operaties of onderzoek die niet in Cajamarca kunnen worden gedaan, dan verzorgt zij die kinderen, maakt afspraken met de artsen, enz. Momenteel is Nicanor in Lima. Hij is geopereerd aan beide voeten, omdat hij klompvoeten had, en kan voorlopig niet naar huis. Esperanza bezoekt hem en gaat met hem naar de dokter als het gips van zijn voeten moet vervangen worden. We hadden heel wat te bespreken en konden rekeningen vereffenen. Er zijn zoveel kinderen die soms door hun eigen ouders worden verwaarloosd, omdat ze “anders” zijn! Een andere mediator van het Lilianefonds kwam langs en informeerde me over een kind in onze regio, wat geholpen moet worden. Op die manier helpen we elkaar. Zr. Esperanza is een heel bijzonder mens, zo vol energie voor de kinderen en voor God! Ik ben heel blij dat we kunnen samenwerken. Soms kunnen we ook samen bidden en elkaar bemoedigen.

Daarna hadden we 2 dagen vergadering en ontmoeting met voorgangers uit andere streken van het land. Ook uit Huancayo waren een paar voorgangers gekomen, die in onze vorige periode meewerkten in de kerk in Huancayo. Braulio is nu voorganger van de kerk in Huancayo, waar we in de tachtiger jaren mochten dienen en Noe is voorganger in Matahuasi, waar de school nog steeds staat die we destijds mochten oprichten. Ook zij waren heel blij ons na vele jaren weer te zien; vooral ook om Judith te zien, die zij als klein meisje hebben meegemaakt en nu met haar man bij kan dragen aan het werk met de kerkjes. We moesten natuurlijk met elkaar op de foto.

Donderdag en vrijdag hebben we een paar vrije dagen aan het strand gehad. Het was heel erg heet, maar wel lekker rustig, want thuis staan ze natuurlijk steeds aan de deur om schoolspullen op te halen, de middelbare-school-beurzen te regelen, bouwprojecten te overleggen en advies te vragen op allerlei gebied. Terwijl ik dit schrijf, zit Ger met twee mannen van de campo op het terras om ze geestelijk te versterken.

We zijn al weer volop aan het werk, want het programma voor het basisschoolpakket wordt deze week klaar gemaakt. Het schooljaar gaat hier van Maart tot December. Er zijn 250 kinderen van trouwe gemeenteleden in het binnenland, die een basispakket krijgen van schriften, pennen, potloden, enz. Elsy, die de inkopen heeft gedaan, is er heel erg druk mee om voor alle kerkjes een pakket klaar te maken. Doordat we al een aantal jaren de ouders helpen zodat de kinderen de basisschool kunnen afmaken, zijn er steeds meer kinderen die kunnen doorgaan met de middelbare school. Daarom komen de ouders van de middelbare scholieren deze weken om hun studiebeurs op te halen. Ze komen met het rapport van de kinderen en met de jongelui zelf. Het is een prestatiebeurs dus de kinderen moeten met hun rapport komen. Met een 14 (in Nederland een 7) gemiddeld krijgen ze de onkosten voor dit schooljaar vergoed, zowel boeken en leermiddelen als uniform en schoenen.

Zonder deze steun, die we namens jullie mogen geven, zouden deze gebieden van het binnenland minder ontwikkeling ondergaan en daarom ook minder hoop hebben op het doorbreken van de vicieuze cirkel van de armoede.

1 opmerking:

Henk zei

Wat een verrassing om Braulio en Noë te zien. Wat een zegen dat zij als voorgangers mogen werken in Huancayo en Matahuasi. Wij hebben ook goede herinneringen (1987) aan hen. Henk en Betty