Hoe gaat het met je? Veel lieve vrienden vragen me dit regelmatig via mail of app.
Eigenlijk kan ik dat ook wel aan jullie vragen, want wat staat onze wereld op zijn kop. In Nederland lijkt alles zo goed als onder controle te zijn, maar dat is het hier nog lang niet het geval.
![]() |
Welkom thuis in Cajamarca |
Alles dicht
Kort erna kwamen 2 bestuursleden van Zending & Gemeente; ze konden nét naar Lima met de laatste vlucht uit Cajamarca, toen de lock-down werd afgekondigd. Lock-down betekent iedereen moet thuis blijven. Per gezin mag 1 persoon naar buiten om levensmiddelen te kopen of medicijnen, de eerste twee maanden was persoonsvervoer met eigen auto ook verboden. Banken blijven open, winkels die geen levensmiddelen verkopen zijn gesloten. Het betekende ook dat onze onmisbare hulp en rechterhand, Lucy, niet meer kon komen werken. Zij kwam eerst elke dag om in het huishouden te helpen. Er gaat hier in Perú veel werk in zitten. We maken zelf brood, boter, pindakaas, jam, yoghurt en moeten ook de moestuin beplanten en bijhouden, naast koken en schoonmaken.
Ik heb hier mijn eigen huis met alles gelijkvloers en van voldoende gemakken voorzien. Het is een groot terrein buiten de stad, dus wat dat betreft hebben we veel ruimte en is het thuis blijven heel goed te doen. De taken zijn verdeeld en ik heb het koken op me genomen. De eerste 60 dagen hebben we elke dag iets anders gegeten. Ik vind het fijn om steeds weer een ander recept uit te proberen. In het begin werd de noodtoestand voor 2 weken uitgeroepen, maar daarna steeds met 2 weken verlengd. Op 26 mei mochten bepaalde belangrijke beroepen weer gaan werken, maar wel met bepaalde protocollen en beperkingen: Mondkapjes, schermen, enz.
Thuis
![]() |
Gezinsfoto op mijn verjaardag: |
Hier thuis hebben we het heel goed met elkaar. Elke morgen beginnen we met een korte stille tijd en daarna gaat ieder aan zijn werk. We hebben ook voldoende te eten en de tuin helpt daar ook bij. Er komt niemand op bezoek en wij gaan ook naar niemand toe. Wilfredo doet eenmaal per week de boodschappen.
De Buitenwereld
![]() |
Chrity en ik gaan melk halen in de buurt |
Buitenshuis is het een ander verhaal. Doordat 70%
van de bevolking informeel werkt, d.w.z. geen baan of contract heeft, zijn de
dagelijkse inkomsten het loon waar men van eet. Een dag zonder inkomsten is dus
geen eten. De regering heeft wel een paar hulpprogramma’s georganiseerd, maar
dat was een druppel op een gloeiende plaat. Veel kleine bedrijven zijn failliet
en heel veel mensen hebben honger. De kerken proberen hulp te bieden, maar het
is nu al meer dan 80 dagen dat de maatschappij niet “normaal” functioneert.
Er zijn nu bijna 6000 doden en ongelooflijk veel besmettingen. Vooral het openbaar vervoer, de markten en de ziekenhuizen zijn haarden van besmetting. De ziekenhuizen liggen overvol en kunnen het niet meer aan. Lima is een miljoenenstad en daar is de virus al helemaal niet meer te controleren of te remmen. Er zijn zelfs 5 artsen uit Wuhan, China, gekomen om de regering te helpen met het behandelen van de zieken. Elke dag zijn er meer doden en meer mensen die besmet zijn. De geringe versoepelingen op de lockdown zijn vooral om economische druk, dan om de eventuele controle op deze toestand. Ik zou nog een poos door kunnen gaan met alle ellende te vertellen, maar het heeft geen zin. We bidden elke dag voor de regering en dat dit voorbij zal gaan. De 10 IC bedden in het ziekenhuis in Cajamarca, zijn inmiddels ook vol. Dit ziekenhuis moet er voor e 1.34 miljoen mensen van het departement dienen.
Het bijzondere is dat in de dorpen in het
binnenland vanwege de afgelegen ligging er tot nu toe geen gevallen van corona
zijn gekomen. We bidden dat “onze mensen” in het binnenland gespaard zullen
blijven, want daar zijn geen ziekenhuizen, hooguit een kleine dokterspost met
paracetamol en ibuprofen bij de hand. De mensen lijden wel onder de
maatregelen, want ze kunnen hun producten niet afzetten. Verder zijn de school-lessen
per internet of radio voor het binnenland ook een enorm probleem. Er is
afgekondigd dat dit hele schooljaar, tot volgend jaar maart, de lessen zo
zullen worden gegeven.
Hoe verder?
1x per week proberen we naar de |
Ik heb dus geen idee wanneer ik weer terug kan. We zien het wel en bidden ondertussen dat we allemaal gezond mogen blijven. Ik ben ook heel dankbaar voor de vele manieren waarop ik toch contact kan houden met allen die mij lief en dierbaar zijn. Ik ben ook dankbaar dat ik hier van dienst kan zijn en we elkaar konden knuffelen op mijn verjaardag. De beslissing om hier voorlopig te blijven heb ik samen met de kinderen genomen. En dat is ook heel veel waard, dat het thuisfront meedenkt en er achter staat; wat niet wegneemt dat ik iedereen in Nederland natuurlijk wel mis en vooral de kinderen en kleinkinderen. De kinderen en kleinkinderen hier maken veel goed.
Het is een lang verhaal geworden, maar jullie zijn nu weer helemaal bijgepraat.
Veel liefs en wie weet tot spoedig (?)
ziens,
Froukje
P.S.
Judith schrijft regelmatig een bericht op hun blog. Daarin kun je
natuurlijk allerlei info lezen waar ik ook mee te maken heb, ook al is het niet
altijd direct. Het adres is: http://www.wilfredoyjudith.blogspot.com/
Of Facebook: https://www.facebook.com/wilfredoyjudith
Geen opmerkingen:
Een reactie posten