woensdag 30 januari 2019

Ismaël bezwijkt onder occult bijgeloof

Ismaël was heel verlegen. Velen noemden hem ‘de witte’. Hij had altijd een hoed op met een brede rand ter bescherming van de zon. Zijn huid en haar kleurde wit omdat hij een albino was. Trouw diende hij God. Het zou wegens occult bijgeloof echter niet goed met hem aflopen. 

Ismael - links onderaan - tijdens een 
vergadering met de kerkleiders in Sucre.
In de loop der jaren hebben we een goede relatie met Ismaël opgebouwd. Toen hij ouder werd en naar de middelbare school ging, kreeg hij van ons een beurs. Hij was een van de beste leerlingen van zijn klas. 

Meer verantwoordelijkheden 

Ismaël kwam trouw op de jeugdweekenden van zendelingen Wilfredo en Judith. Judith is onze dochter. Hij groeide op tot een geestelijk wijze jonge man, en kreeg steeds meer verantwoordelijkheden in de kerk. Gilmer, de voorganger van Oxamarca, hoopte dat Ismaël de leiding over een eetzaal voor middelbare scholieren zou kunnen overnemen. Die viel onder de verantwoordelijkheid van de kerk. Het liep anders. 

Ismael en zijn vader Eleuterio in 2009, toen hij
een beurs kreeg voor de middelbare school.
Kortgeleden stierf Ismaëls grootvader. Zijn moeder kwam naar de begrafenis en dit was een emotionele schok voor Ismaël. Hij had zijn moeder al jaren niet gezien. In diezelfde periode klaagde Ismaël over erge hoofdpijn. Er werd gedacht dat het door die ontmoeting kwam. Totdat hij in paniek raakte en vreemd gedrag begon te vertonen. 

Touwen 

Een paar ooms, geen christen, bonden hem met touwen vast, totdat Gilmer hem vond en eiste dat hij losgemaakt zou worden. Gilmer belde ons op om een afspraak te maken met de neuroloog. Ismaël zou naar Cajamarca worden gebracht. 

Ismael kwam naar de leidersconferentie in Cajamarca.
De reis was voor hem een groot obstakel.
Ver weg en altijd wagenziek. Maar toch wilde hij erbij zijn. 
Ismaëls ooms brachten hem naar Cajamarca, maar niet naar het regionale ziekenhuis. Via een particuliere kliniek werd hij weer naar huis gestuurd. Zijn familie besloot Ismaël toen naar een tovenaar te brengen. Gilmer probeerde contact te leggen, maar de familie stond dit niet toe. 

Zwarte dieren 

Toen Ismaëls conditie niet verbeterde werd hij naar een sekte gebracht, waar ze tegen betaling bidden voor zieken en offers worden gebracht van zwarte dieren. Ismaël werd steeds zieker. Uiteindelijk stierf hij binnen drie weken op 22-jarige leeftijd. 

Evaluerend met de neuroloog, vermoedt de arts dat bij tijdige behandeling dit leven gespaard had kunnen worden. Nu legde de ongelovige familie de oorzaak bij té veel in de Bijbel lezen. Of dat de zielen van overleden mensen in Ismaël gevaren waren. Er valt in dit land nog veel te winnen. 


Gebedspunten
  • Door de ziekte van Ger konden wij niet bij de zendelingenconferentie van Z+G zijn. We hebben dat heel erg gemist. Bid alsjeblieft voor wijsheid welk traject we moeten volgen voor de opvang voor Ger. 
  • Bid voor de mensen in Peru die enorm betrokken bij ons zijn en zich nu machteloos voelen doordat Ger is opgenomen in het ziekenhuis. 


Ger is ziek

Een paar dagen na onze aankomst in Nederland is Ger ziek geworden. Hij heeft een zware longontsteking gekregen, met daarbij griep en nog een paar andere complicaties. Als ik dit schrijf ligt hij voor de tweede week in het ziekenhuis. De griep is voorbij en ook de longontsteking is redelijk genezen, maar lichamelijk en mentaal heeft hij een grote klap gehad. 
Een aantal jaren geleden is bij Ger alzheimer geconstateerd en met familie lukte het tot nu toe aardig om voor hem te zorgen. We kunnen nu nog niet overzien wat de consequenties zijn. De ziekte geeft hem onrust en daarom waken onze kinderen om de beurt dag en nacht bij hem.


Geen opmerkingen: