woensdag 24 januari 2018

Een kerststal van wc-rollen


In december hielpen we mee met de kerstviering van twaalf dorpen in de binnenlanden. De afgelopen jaren is het aantal zondagsscholen in dit gebied flink gestegen. In 2001 konden kinderen naar 2 zondagsscholen. Inmiddels is het aantal gestegen naar 13 groepen. We geven de leiding geregeld onderwijs en bieden ze lesmateriaal.

De leiders van de zondagsscholen kregen begin december een laatste training. Samen bedachten we een aantrekkelijk programma tijdens Kerst. Omdat in de binnenlanden van Peru weinig winkels zijn om materiaal te kopen voor bijvoorbeeld knutselwerk, moeten we creatief zijn. Een van de leiders van de training, Alicia, bedacht een kerststal van wc-rollen. En dan te bedenken dat zelfs wc-rollen niet altijd beschikbaar zijn in de binnenlanden. 

Vriendjes
De kinderen van de zondagsscholen nemen geregeld vriendjes mee. Ook met Kerst. Daarop besluiten de ouders vaak om een kijkje te komen nemen in de kerk. In deze dorpen is normaalgesproken geen aandacht voor Kerst, dus dat maakt mensen extra nieuwsgierig. 

Al die leiders van al die kleine kerken brengen die dagen de liefdevolle boodschap van Jezus. Ze vertellen over Gods liefde voor deze wereld, en dat Hij Zijn Zoon naar de aarde stuurde om ons voor altijd te redden.

Dit jaar hebben meer dan driehonderd kinderen een cadeau gekregen en waren bijna 450 volwassenen in die twaalf kerken aanwezig om de geboorte van Christus te vieren.

Rug
De cadeaus voor al die kinderen worden bij ons in Cajamarca opgehaald. Sommige kerken werken samen, en huren een busje om de pakketten te kunnen vervoeren. Andere nemen de pakketten mee op hun rug. ’s Nachts rijdt een melkbuswagen van Cajamarca naar de dorpjes en dan liften ze vaak mee.
Als de mensen ons bezoeken, praten we natuurlijk even bij. We maken direct van de gelegenheid gebruik om afspraken te maken over projecten die volgend jaar in de planning staan. Op deze manier blijven we steeds betrokken bij de kerken die al vele jaren onderwijs van ons krijgen. Op hun beurt geven zij hun kennis weer door. Wij horen geregeld dat ze zelf nu ook conferenties organiseren. Een mooie ontwikkeling.






PERSOONLIJK

Behandeltafel
Het huis dat we huren heeft een groot overdekt terras waar we veel gebruik van maken. Toen onze kleindochter Esther in januari jarig was, regende het. Gelukkig konden we het verjaardagsfeest, dankzij de patio, toch thuis met alle genodigden vieren. De behandeltafel van Ger, uit de tijd dat hij fysiotherapie kreeg na een ongeluk in 2002, wordt nog geregeld gebruikt. Op de verjaardag van Esther diende het als knutseltafel. Op dezelfde manier hebben we ook de eerste verjaardag van de jongste zoon van onze hulp Lucy gevierd. Hetzelfde terras wordt ook gebruikt om de pakketten voor Kerst klaar te maken en straks weer voor alle schoolpakketten, die we per dorp samenstellen.

Paus
Als ik dit schrijf is de paus net geland in Peru. Zijn bezoek is grondig voorbereid. Hij bezoekt drie plaatsen en gaat in een mis voor. Dit zal in Trujillo zijn, een stad aan de noordkust, zes uur rijden vanaf hier. Er zijn ongeveer negentig beelden en voorwerpen naar Trujillo gebracht. Deze attributen worden door de mensen vereerd. De paus zal ze daar zegenen, en dan komen ze weer terug. Het geeft een goed beeld van de afgoderij en het bijgeloof in Peru.


Dank- en gebedspunten
Dank God dat we nog steeds contact hebben met de mensen in het binnenland. We zijn dankbaar dat we hier in Cajamarca een plek hebben waar mensen uit de binnenlanden voor geestelijke steun kunnen aankloppen. Wilt u bidden voor kracht en gezondheid? Ouderdom komt met gebreken. Het is fijn dat we ons in Peru thuis voelen en dat we nog steeds iets kunnen betekenen voor de mensen om ons heen.


Geen opmerkingen: