dinsdag 5 april 2016

Een mooie oogst

Gilmer en zijn vrouw Enedina
Gisteren zijn we teruggekomen na 2 dagen conferentie in Oxamarca. De eetzaal van Pan de Vida was jarig en Gilmer gebruikte dat als aanleiding om een 2-daagse conferentie te organiseren. De voorgangers van alle buitenposten van Oxamarca werden uitgenodigd en ook sprekers van “buiten”.

De reis naar Oxamarca is ruim 4 uur en in de regentijd is er veel kans op modderlawines onderweg. Vorig jaar zijn we ook om deze tijd naar Oxamarca geweest en toen hebben we 2 uur moeten wachten onderweg totdat de enorme keien door bulldozers van de weg in het ravijn waren geschoven. We hebben nu in eerste instantie ook geaarzeld om te gaan, maar het verlangen om de broeders weer te zien was groot en dus gingen we vrijdagmorgen weg, om de regen die meestal ’s middags valt voor te zijn. Een zendelinge uit Denemarken, die al 30 jaar in Perú woont en met een Peruaan is getrouwd ging mee. We kwamen veilig en droog aan.

Josue
De mensen uit Jelic, die 8 uur moeten lopen om te komen, kwamen in de namiddag aan. Zij waren er het eerst. In de loop van de avond kwamen andere mensen. Oxamarca heeft 8 buitenposten. Op zaterdagmorgen kwamen de mensen van de andere plaatsen en begon het programma met Bijbelstudies en preken. Josué, die na het ongeluk van Ger ons team regelmatig heeft versterkt, kwam met een groep jongelui uit zijn kerk met hun instrumenten en ´s avonds zouden zij muziek maken. Uiteindelijk waren we met 60 mensen, mannen en vrouwen, die kwamen om te leren en nieuws uit te wisselen.

Er is heel wat aan de gang. In ons vorige stukje schreef ik over de 10 huwelijken die in La Libertad gesloten zouden worden, het zijn er intussen 15 geworden. Een hele groep “nieuwe” mensen was met de leider meegekomen. Ze hadden er echt zin in, dat kon je merken. We hadden Bijbels en zangboekjes meegenomen, omdat er altijd mensen zijn die niet makkelijk in de stad komen. Deze keer kwam ik zangboekjes tekort en ook de Bijbels werden grif verkocht. In de bijbelwinkel in Cajamarca kan ik altijd Bijbels met een forse korting kopen, zodat we die korting door kunnen rekenen voor de mensen. Het blijft dan allemaal betaalbaar.

Een broeder uit La Libertad, die net tot bekering is gekomen, heeft spontaan een stuk terrein geschonken om een kerk op te bouwen. Ze kwamen tot nu toe bij iemand thuis samen, maar het huis werd te klein. Omdat zijn huis wat groter is, komen ze nu bij hem en zodra de regentijd voorbij is zal er gebouwd gaan worden met tapia. Dat zijn muren die in een bekisting worden opgetrokken van klei wat heel hard wordt in de zon. Het is te vergelijken met de tichelstenen, die de Israëlieten moesten maken in Egypte. Br. Alberto, de leider, kwam vragen of ik a.u.b. materiaal wilde sturen om een zondagschool te beginnen. Tot nu toe waren de kinderen van de paar gezinnen die in La Libertad bijeen kwamen naar een nabijgelegen dorp, La Quinua, gegaan voor de zondagschool, maar dat was een uur lopen en vaak bleven ze onderweg hangen om te spelen. Nu wilden ze graag een zondagschool in La Libertad hebben. Dat kan en we zullen zorgen dat er materialen zijn. De zondagschoolleidster van Oxamarca zal de eerste weken helpen om de nieuwe leidsters van La Libertad te leren hoe een zondagsschoolles eruit ziet.

Pas getrouwde stellen
20 maart heeft de huwelijksplechtigheid plaatsgevonden. De burgemeester van Oxamarca ging naar La Libertad om ter plaatse het burgerlijk huwelijk te voltrekken en daarna was er een feestelijke dienst. Er zijn echtparen bij die al jarenlang samenwonen en kinderen hebben, maar toen ze tot bekering kwamen, werden ze zich bewust dat er verantwoordelijkheden tegenover elkaar en tegenover God genomen moesten worden. Het zal een groot feest worden.

In een andere plaats kwam een man tot bekering die de prins van de feesten in het dorp werd genoemd. Hij wilde graag diensten in zijn huis, maar zijn vrouw wilde dat niet. Op een nacht kreeg zij een droom die haar erg angstig maakte en bewust maakte van haar geestelijke nood. Ze werd wakker en besloot dat het toch goed was als de diensten in hun huis gehouden zouden worden. Haar man ging huis aan huis de mensen uitnodigen. De eerste avond kwamen er een paar, maar daarna kwamen er meer mensen. Hij verkocht de kruiken met gerstebier, die hij in huis had en vroeg de voorganger van de dichtstbijzijnde kerk of die kon komen preken. Abimael gaat nu een paar keer per week samen met zijn kerk naar Quilimachay om in het huis van Segundo diensten te houden. Segundo was ook in de conferentie en genoot van elke preek.

We hebben vooral tijd besteed om tussendoor met de mensen te praten, ze te bemoedigen en te luisteren naar hun ervaringen. We zijn weer op de hoogte van het wel, maar ook van het wee van de verschillende kerken, maar zijn vooral enorm bemoedigd door wat God doet. We staan erbij en kijken ernaar. Nu bidden we dat de nieuwe mensen bevestigd zullen worden in hun geloof en dat de kerkleiders inzet zullen hebben om discipelen te maken van de pasbekeerden.
Graag jullie gebed daarvoor.


In Cajamarca gebeurt ook een en ander in de kerk waar wij bij aangesloten zijn. In veel evangelische kerken wordt nauwelijks iets gedaan aan de Paasweek. Ook in onze kerk werd er nauwelijks aandacht aan besteed. Dit is als reactie op de gewoontes en rites in de Katholieke Kerk, waar veel bijgeloof bij komt kijken. Jarenlang hebben we onze voorganger wel steeds weer attent gemaakt op de Paaszondag, dat de opstanding het belangrijkste feit is in de heilsgeschiedenis. Goede Vrijdag wordt meestal wel herdacht, maar de Opstandingszondag werd nauwelijks genoemd. Vorig jaar heb ik een schema wat in “Opwekking” een keer gestaan heeft, gedeeld met de Bijbelkring van onze kerk. Elke dag wordt er dan een symbool van de Paasweek gelegd op een kruis. Het kruis hebben we veranderd in een weg, want ook zoiets kan verwarring geven in onze katholieke omgeving. Het idee van actie in de Paasweek is aangeslagen en dit jaar werd het in de hele kerk gepresenteerd. We hebben iedere avond een bijeenkomst met verschillende thema’s gehad: de zalving van Jezus door een vrouw, de voetwassing, het avondmaal, Jezus in Getsemané en de gevangenneming, de kruisiging, de begrafenis en de opstanding. De toneelgroep van de kerk heeft elke avond een klein toneelstukje opgevoerd, wat bij het onderwerp hoort en er werd een korte meditatie gehouden. Het was een waar feest!

Geen opmerkingen: