woensdag 13 februari 2013

Van thuis naar thuis


Tijd in Nederland

De tijd van ons verblijf in Nederland is al bijna weer voorbij. In oktober dachten we nog: “4 maanden; dan hebben we heel veel tijd voor allerlei activiteiten”, maar dat valt dan toch weer tegen.
Elke zondag waren we op bezoek in een andere gemeente, die bij het werk in Perú betrokken is. We mochten een powerpointpresentatie laten zien van het werk dat we namens die gemeentes mogen doen. Hoe we begonnen en hoe het nu is. Er is veel structuur aangebracht, vooral dankzij de ondersteuning in de administratie van Judith. Zij en haar man Wilfredo zijn nu een eigen bediening aan het ontwikkelen en wij vinden het fijn om daar zijdelings bij betrokken te mogen zijn (www.wilfredoyjudith.blogspot.com) .
Wilfredo & Judith op Esthers eerste verjaardag in Terwolde

We hebben veel ontmoetingen gehad en velen zijn bij ons op bezoek geweest. Het is fijn om zoveel vrienden en bekenden te ontmoeten. De banden worden weer aangehaald en de nieuwtjes worden wederzijds weer uitgewisseld. We zijn erg dankbaar voor de internet-mogelijkheden als skype en Voip, maar een persoonlijk gesprek is toch bij uitstek de mooiste gelegenheid van communicatie.

Doordat we nu weer ingeschreven zijn in Nederland konden we ingeschreven worden bij een ziekenfonds en dat geeft de mogelijkheid van een evaluatie van de gezondheid van Ger. Intussen zijn er al verschillende bezoeken geweest aan specialisten op het gebied van revalidatie en worden de mogelijkheden bekeken tot een beter kunnen functioneren, zoals lopen en bewaren van evenwicht. Die mogelijkheden liggen hier wat ruimer dan in Cajamarca en daar maken we graag gebruik van, hoewel het heel veel tijd kost.


Judith en Wilfredo met hun dochtertje Esther hebben een maandje bij ons gebivakkeerd. Het huisje is wel klein, maar met veel goede wil en incasseringsvermogen hebben we een heel goede tijd met elkaar gehad. Ook onze kinderen die in Nederland wonen, wonen op een bereikbare afstand van Terwolde.

Weer naar Perú

Een deel van de jongeren met beurzen
We vertrekken 3 maart en hebben dan eerst een vergadering van een paar dagen in Lima van de Peruaanse kerkelijke stichting waaronder we werken, alvorens door te reizen naar Cajamarca. Een paar ondersteuningsprogrammas's voor de mensen in het binnenland staan deze tijd nog in de agenda. Allereerst het basispakket schoolmaterialen voor de kinderen van de zondagscholen en daarnaast de beurs voor de kinderen die met een gemiddelde van een 7 naar de middelbare school gaan. Vooral dat laatste programma is erg belangrijk. Het niveau van de middelbare scholen in het binnenland is niet erg hoog, maar de jongelui worden gestimuleerd om hun best te doen om te studeren en te proberen een mogelijke opleiding te volgen. De teenerleeftijd is van wezensbelang. Dan worden er veel belangrijke beslissingen genomen. In de kerken is dat ook vaak de leeftijd dat de jongelui afhaken en niet meer naar de kerk willen. Als zij naar een middelbare school kunnen en dus een zinnige dagvulling hebben en daarnaast in de kerk de mogelijkheid krijgen om naar een jeugdgroep te gaan, kan die beslissing positief beinvloed worden. Er wordt een toekomst geboden en een doelgericht leven met God als basis in alles wat je doet.

Het komende jaar zullen er verschillende ingrijpende veranderingen worden doorgevoerd die  vooral initiatieven van de kerkjes moeten bevorderen. Wij blijven voorlopig in de buurt om die te ondersteunen en met raad en daad bij te dragen aan het volwassen worden van de kerken waar we nu 12 jaar mee hebben gewerkt. We hebben goede moed.

Vakantiehuisje in Terwolde

In de herfst van dit jaar hopen we weer in Terwolde neer te strijken. Vóór die tijd bieden we de mogelijk om ons huisje voor een midweek of weekend te huren. Er is plaats voor 3 volwassenen en een kind-baby. Mocht je daar interesse voor hebben, dan kun je contact opnemen met Natasja de Jong-Prakken, e-mail: nmdejong.prakken@gmail.com. Kijk op de website van “de Scherpenhof” om de faciliteiten van het park te zien.

De volgende nieuwsbrief wordt weer vanuit Cajamarca geschreven. Graag willen we jullie op de hoogte blijven houden van wat God aan de andere kant van de wereld doet. Het verbreedt de horizon en we vinden het fijn om de “daden Gods” met jullie te kunnen delen.


Ger (links) en Wilfredo (rechts) tijdens een vier-talige, multi-culturele bijeenkomst in Kampen

Geen opmerkingen: