dinsdag 13 maart 2012

Het werk in de campo kan weer van start gaan

In de tijd dat we niet naar de campo(binnenland) kunnen vanwege de regen, zijn we, naast de schoolprogramma’s, ook bezig met onze verblijfsvergunningen. Vorige week zijn we in Lima geweest, omdat we een nieuw carnet nodig hadden. Dat is onze id-kaart, waarmee we ons identificeren bij elke instelling in Perú. Ook kunnen we met deze kaart binnen de meeste Zuid-Amerikaanse landen reizen. De bureaucratie is hier geweldig goed ontwikkeld. Voor eenvoudige handelingen is een gelegaliseerde kopie van diverse documenten nodig, zodat je dagen bezig bent met iets wat in Nederland een kort bezoekje aan het gemeentehuis is. Bovendien moeten we voor de meeste officiële zaken in Lima zijn. Dat betekent dus 16 uur reizen van Cajamarca naar Lima en dan weer terug. Dat reizen gaat gelukkig vrij goed met een goede slaapbus waar de stoelen achterover kunnen, zodat je werkelijk kunt slapen. Het is gelukkig allemaal weer gelukt, ook al kost het wel een paar centen. 

Pauline in de campo
We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze eerste vrijwilligster, Pauline uit Den Haag, uit te zwaaien op het vliegveld voor haar terugreis, na een half jaar hier te zijn geweest. Ze heeft geholpen bij Engelse lessen op de school, die verbonden is aan de kerk waar we komen als we in Cajamarca zijn. Verder werd ze ingeschakeld bij alle programma’s die in ons werk staan vermeld, zoals seminar voor kinderwerkers en jeugdleiders trainingsweekend. Het is een enorm leerzame tijd geweest, zowel voor ons als voor Pauline. Zeer zeker voor herhaling vatbaar. Ze heeft zich geliefd en nuttig gemaakt bij de mensen in de kerk in de stad, maar ook bij de mensen in de campo. En dat zijn twee totaal verschillende culturen.We hebben haar een diploma gegeven voor haar capaciteit om zich aan te passen in zeer uiteenlopende omstandigheden. Die bereidheid is wel essentieel voor eventueel andere vrijwilligers. Lees meer hierover op: vrijwilligerswerk
AIPA: landelijke organisatie van Pinkstergemeentes
waaronder we werken

Intussen zijn we al weer volop bezig met het plannen van de diverse activiteiten voor dit jaar. Het valt niet mee om alles gepland te krijgen, want elk jaar komen er activiteiten bij. Ook dit jaar zullen we de gebruikelijke retraites geven zowel voor echtparen als voor jongelui. Daarnaast zorgen we dat er training is voor de leiders van de zondagsscholen. Jullie zullen in de loop van het jaar de verslagen wel lezen van alle verschillende activiteiten. Begin april zullen we de eerste vergadering hebben waar het jaarprogramma wordt vastgesteld. We hopen dat alle leiders van de kerkjes er zullen zijn, zodat we structureel kunnen werken. Het kost soms veel moeite om mensen te motiveren, naast het zware werk op het land ook energie en tijd te steken in het geestelijke leven van de mensen in hun kerkje. Laten we bidden om grotere betrokkenheid en dat de leiders zich meer-en-meer bewust zullen worden van het voorrecht God te mogen dienen in hun kerk. Wij reiken graag de middelen en ideeën aan om het goed te doen. 

Wilfredo en Judith zorgen voor het hele programma rondom het jongerenwerk en hun leiding. Eind april zullen ze weer een training hebben voor de jeugdleiders en vrij snel erna een eerste jeugdweekend in de campo. Ze willen daarnaast dit jaar op verschillende momenten de jeugdgroepen in de campo bezoeken om ze ter plaatse te coachen en te bemoedigen. Het werk en de campo-cultuur is zo anders dan in de stad, dus alle materialen die aangereikt worden, moeten ze als het ware vertalen naar hun realiteit. 

Het bestuur van Zending & Gemeente heeft ons gevraagd om collega-zendelingen te bezoeken ter bemoediging en daarom gaan we volgende week voor 8 dagen naar Mexicali (Mexico) om Jaco en Maribel van der Schaaf te bezoeken. Er staan nog een paar bezoeken op de lijst voor dit jaar, maar daarover schrijven we wel als het de tijd daarvoor is. Het programma wat we van Jaco kregen is behoorlijk vol. Het is dus echt een werkbezoek. Gelukkig vindt Ger preken fijn, maar wel willen we vragen voor kracht en wijsheid bij dit bezoek. Het is niet alleen preken, maar ook gesprekken voeren over de problematiek die zij ontmoeten in hun werk. De bezoeken die wij destijds in Huancayo kregen van Kees en Fieke Goedhart waren voor ons hele gezin een enorme bemoediging en zo willen wij ook een zegen zijn voor dit gezin. Het klimaat in Mexicali is nogal warm, dus ook graag voorbede voor de omstandigheden.  

Een hartelijke groet vanuit Cajamarca, 
Ger & Froukje Prakken en team

Geen opmerkingen: