donderdag 16 juni 2011

Hoe goed is het, hoe heerlijk als broeders bijeen te wonen!

Uitgebreide studie van HET WOORD
Als ik dit schrijf zijn we samen midden in een leidersconferentie met 20 voorgaande broeders uit het binnenland (de campo). Hoewel we nu alweer vele jaren drie maal per jaar een leidersconferentie hebben, is het altijd spannend hoeveel er komen en ook hoe er gereageerd wordt op het programma. Deze keer worden thema’s als omgaan met conflicten in de kerk en tekstuitleg (hermeneutiek), maar ook onder gezag staan en het doel van vasten en nachtwaken behandeld. Ger heeft weer een gedeelte van Openbaring behandeld, maar er zijn ook praktische lessen zoals hoe je een jaarplanning kunt maken. Het is steeds weer nieuw voor de mensen. Bovendien krijgen ze vrijwel bij elk onderwerp een tijd dat ze het gehoorde in praktijk moeten brengen. Soms zijn het vragen die ze krijgen en waarbij ze de antwoorden moeten opzoeken en het bijbels onderbouwen. Alle beschikbare boeken van Ger hebben we mee, commentaren op de bijbel, concordantie, encyclopedieën, woordenboeken, enz. De mensen leren zo met studiemateriaal om te gaan en tegelijkertijd hun eigen denken te ontwikkelen. Velen hebben slechts een paar jaar lagere school gehad en het is boeiend om te zien hoe zij zich met elkaar inzetten om antwoorden te vinden op praktische vragen die zich vaak in de campo voordoen. We zien vooruitgang en ontwikkeling, en dat geeft moed om door te gaan met dit belangrijke werk.

Voorbreiding om hun bevindingen aan de rest uit te leggen
Vooral op het gebied van relaties in de kerken zijn er veel ingewikkelde situaties: echtparen die al vele jaren samenwonen en niet getrouwd zijn, huwelijken waar rekening moet worden gehouden met kinderen uit een voorgaande relatie, ruzies in families vanwege terreinen, enz. Misschien kennen jullie, die dit lezen ook wel gelijke situaties in Nederland. Het menselijk hart is kennelijk overal hetzelfde. Het omgaan met die situaties is hier echter wat ingewikkelder, omdat de maatschappij zelf nauwelijks gestructureerd is, en weinig algemeen besef van moraal is en hoewel er overal wetten zijn die vaak gelijk zijn aan de wetten in Nederland, de naleving laat nogal te wensen over, omdat de controle vaak niet mogelijk is. Peru is een land vol tegenstellingen, waar we elke keer weer voor verrassingen staan.

Uitreiking van een studiebijbel aan
één van de leiders uit de dorpjes
De sfeer bij de conferentie is heel hartelijk, iedereen geniet en we merken dat er steeds meer contact is bij de mensen onderling. De onderlinge afstanden zijn groot en daardoor is er in het dagelijkse leven nauwelijks contact. De conferentie is dan een goede gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, maar ook om bepaalde zaken en vragen wat uitgebreider te bespreken. Tijdens deze dagen krijgen wij ook het verzoek om bij te dragen aan de bouw van een nieuw kerkje, omdat een doordeweekse Bijbelgroep is uitgegroeid tot een volwaardige kerk. Ook gebruikt men deze tijd om Bijbels te kopen en zangboekjes. In de campo is men verstoken van veel informatie, maar ook van de mogelijkheden om nieuwe Bijbeluitgaven of studieboeken te kopen.

Deze week gaat Alicia, onze zondagsschoolleidster, weer op pad met haar team om de leiders van de zondagschool te trainen voor het programma wat ze dit jaar zullen doen. Er zijn dan zondagsschoolleiders van 5 dorpen, die komen om getraind te worden. De rest van de zondagscholen krijgen zullen in Julie bijeenkomen. Ze krijgen alle materialen mee voor 6 maanden. In december komen ze nog een keer allemaal bij elkaar en krijgen dan het programma voor Kerst en de eerste helft van het volgende jaar. Eigenlijk zouden we graag zien dat elke zondagsschool een paar keer per jaar thuis bezocht zou worden, maar daar hebben we geen mensen voor. Het zijn altijd weer enorme reizen, dus een bezoekje doe je niet even op één dag, daar moet minstens een 4-5 dagen voor uitgetrokken worden. De zondagsschoolleiders krijgen 2 dagen les, daarna reizen ze weer naar hun dorpen om het geleerde in praktijk te brengen. Er is één team wat 4 uur (’s nachts) moet lopen en daarna nog 3 uur met een busje voordat ze op de plaats van bestemming zijn. We zijn onder de indruk van de inzet die de mensen hebben, dan is het toch voor ons een voorrecht dat we hen met materialen kunnen helpen?

We wensen jullie een hele goede vakantie toe en hopen de volgende keer weer te vertellen over de activiteiten die we hier namens jullie mogen uitvoeren.

Groep leiders tijdens de conferentie
Een hartelijke groet,
Ger en Froukje Prakken
Wilfredo en Judith Chuquiruna


Nabericht:
Gisteren zijn we op een sluwe, gemene manier bestolen van ruim 3.000,- dollar. We weten dat God ons nooit in de steek heeft gelaten en altijd voorziet, want het is Zijn werk, maar tegelijkertijd voelen we ons ook beroofd van het gevoel van veiligheid en recht, bedenkend hoeveel mensen we hiermee hadden kunnen zegenen. Bid aub voor herstel van de innerlijke vrede en zekerheid.

Geen opmerkingen: